HVO-godkendelse og fabrikspåfyldt olie for CLAAS traktorer, mejetærskere og finsnittere 

Publiceret: 04.10.23

Fra 1. oktober 2023 vil alle CLAAS landbrugsmaskiner, der opfylder den seneste emissionsstandard, blive godkendt til at bruge hydrobehandlede vegetabilske olier (HVO). Maskinerne vil desuden blive påfyldt med det bæredygtige biobrændstof, inden de forlader fabrikken i Harsewinkel og Le Mans. 

Beskyttelse af klimaet og reduktion af miljøskadelige CO2-udledninger spiller en stadig vigtigere rolle for landbruget. CLAAS er bevidst om dette ansvar og undersøger aktuelt en række forskellige bæredygtige motorteknologier. Godkendelsen af ​​hydrobehandlede vegetabilske olier (HVO'er) til alle landbrugsmaskiner, der opfylder den seneste emissionsstandard (Stage V), er et væsentligt skridt i denne retning. Det betyder, at maskinerne fremover vil kunne køre på dette bæredygtige flydende biobrændstof. Dr. Martin von Hoyningen-Huene, Executive Vice President BU Tractor: ”Vi ser ingen reelle alternativer til forbrændingsmotoren i højtydende landbrugsmaskiner inden for en overskuelig fremtid. Vi har derfor brug for løsninger, der reducerer udledninger fra fossile brændstoffer forbundet med denne type motor, og som ikke samtidig har en betydelig negativ indvirkning på produktionsomkostninger, forbrug, vægt og holdbarhed. Hydrobehandlede vegetabilske olier er et ideelt valg, fordi de allerede findes, og deres positive miljøpåvirkninger er indlysende.”

Bæredygtigt argument til fordel for forbrændingsmotoren
I landbruget er dieselbrændstof den vigtigste energikilde til mobile landbrugsmaskiner. Samtidig kræver klimamålene, at vi finder alternativer til fossile brændstoffer. Der er behov for en gradvis afvikling af brugen af fossile brændstoffer i landbrugets produktionsprocesser og landbrugsmaskiner i flere henseender, hvilket vil komme til at præge udviklingen af fremtidige motorsystemer. Dette vil dog kun være muligt i praksis med støtte gennem relevante understøttende politikker.

Selv om fordelen ved batteridrevne motorer er den lave motorydelse, har denne teknologi sin begrænsning i forhold til øget effekt- og energibehov. En JAGUAR finsnitter med batteridrevet motor skal være mindst dobbelt så stor og dobbelt så tung som en nuværende model med forbrændingsmotor og flydende brændstof for at opnå en sammenlignelig ydeevne og rækkevidde. Gasformigt brændstof som metan eller brint har også betydelige ulemper på grund af deres energitæthed og dermed de krav, de stiller til energilagring. ”CLAAS har nu i nogen tid valgt at have et åbent sind i forhold til teknologien, da en omfattende omstilling til at blive uafhængig af fossile brændstoffer inden for landbrugssektoren vil kræve, at man undersøger tilgængeligheden og rentabiliteten af en bred vifte af løsninger” forklarer Patrick Ahlbrand, CLAAS Product Strategy. ”I fremtiden vil batteridrevne motorer være et velegnet alternativ til kommunalt arbejde, lettere markarbejde samt arbejde på og omkring gårdspladsen. For høstmaskiner og store traktorer over 150 hk findes der dog ikke noget realistisk alternativ til bæredygtige flydende brændstoffer på længere sigt.”

Olie påfyldt fra fabrikken: 2.500 tons mindre CO2 om året
Fra 1. oktober 2023 vil CLAAS traktorer og høstmaskiner fra Harsewinkel og Le Mans, der opfylder den seneste Stage V-emissionsstandard, være godkendt til at bruge HVO (hydrobehandlet vegetabilsk olie). Inden de forlader fabrikken, vil alle maskiner ydermere være blevet påfyldt med dette brændstof, som er op til 90 % klimaneutralt. Dette vil medføre en besparelse på 2.500 tons CO2 om året, hvilket gør det muligt for begge fabrikker at yde et aktivt bidrag til at bekæmpe klimaforandringerne nu og her. 

 

Fra 1. oktober 2023 vil alle CLAAS landbrugsmaskiner, der opfylder den seneste Stage V-emissionsstandard, være godkendt til at kunne bruge hydrobehandlede vegetabilske olier (HVO). Maskinerne vil desuden blive påfyldt med det bæredygtige biobrændstof, inden de forlader fabrikken i Harsewinkel og Le Mans.
- CLAAS standardtraktorer fra Le Mans (Stage V)
- CLAAS XERION systemtraktorer og store traktorer fra Harsewinkel (Stage V)
- CLAAS TRION og LEXION mejetærskere fra Harsewinkel (Stage V)
- CLAAS JAGUAR finsnittere fra Harsewinkel (Stage V)

Fuldt blandbar og umiddelbart tilgængelig – uden tekniske ændringer eller ekstraomkostninger
HVO har adskillige fordele sammenlignet med andre teknologier og brændstoffer. Der er ingen grund til at opgradere eller udskifte Stage V-maskiner. De kan blot påfyldes med HVO og derefter bruges præcis som før, selv med diesel, uden nogen begrænsninger. Samtidig kan eksisterende brændstoftanke stadig bruges uden ændringer, hvilket landmænd og entreprenører sætter særlig pris på. Med brændstofegenskaber, der kan sammenlignes med fossile brændstoffers, vil der ikke være mærkbare tab i forhold til ydeevne, driftslevetid, slid eller holdbarhed. HVO kan bruges i sin rene form (HVO100) eller som drop-in-brændstof blandet i et hvilket som helst forhold med konventionel diesel. Brug af HVO100 vil reducere udledningen af CO2 med op til 90 % i hele livscyklussen sammenlignet med fossil diesel. Samtidig udledes der mindre kvælstofoxid og partikler ved forbrænding. Da brændstoffet hovedsageligt fremstilles af affalds- og restprodukter, er der ikke behov for at producere yderligere vegetabilske olier, hvilket minimerer konkurrencen med fødevarer.

 

Allerede bredt tilgængelig
HVO består hovedsageligt af affalds- og restprodukter, herunder brugt madolie og animalsk fedt, sammen med vegetabilske olier. I nedstrøms produktionsprocesser omdannes de biogene råvarer til kulbrinter i en reaktion med en lille mængde brint (hydrogenering). Denne proces ændrer de vegetabilske oliers egenskaber, så de kommer til at ligne fossile brændstoffer, hvilket betyder, at de kan bruges som erstatning for diesel i mobile arbejdsmaskiner.

I mange lande er brændstoffet allerede bredt tilgængeligt på tankstationer, enten i form af ren HVO100 eller blandet med konventionel diesel. I nogle lande sælges HVO100 dog kun gennem lukkede brugergrupper såsom firmatankstationer. Internationalt peger det dog i retning af, at HVO100 snart vil blive tilgængelig på tværs af grænser under DIN EN 15940 brændstofstandarden (syntetisk eller hydrobehandlet paraffineret diesel). 

 

Se videoerne fra CLAAS bruger-kurserne i 2022.

Hen over foråret og sommeren i 2022 var knap 200 mejetærsker- og 30 finsnitterpiloter på kursus i Vandel for at lære mere om deres CLAAS maskiner.